Korona

16. elokuuta 2021 - 11.06
Kuva
Koronavirus, kuvituskuva

Tätä kirjoittaessa suomalaisista 68,9% on saanut koronarokotteen ensimmäisen annoksen ja toisenkin 42,5%. Syyskuun lopussa alamme olla kansakuntana aika hyvällä mallilla. Tästä on tietysti vielä ainakin vuoden matka siihen, että pandemia olisi globaalisti voitettu. Ja uusi virusvariantti voi tietysti aina tuoda mutkia matkaan. Tällä erää olen kuitenkin itse positiivisella mielellä.

Neljäs aalto painaa juuri nyt Suomessa päälle voimakkaammin kuin edeltäjänsä, mutta rokotekattavuuden noustua on sairaanhoitopiirien kuormitus ollut suorastaan vähäistä verrattuna edellisiin aaltoihin.

Yhdysvaltain tautikeskuksen mukaan deltavariantti leviää yhtä tehokkaasti kuin vesirokko ja näyttääkin nyt siltä, että korona tulee tarttumaan ajan myötä kaikkiin ihmisiin. AP uutisoi, että yli 98% koronaan kuolevista yhdysvaltalaisista on rokottamattomia. Vastaavaa uutisointia on ollut myös Suomessa. Rokotteet ovat toimineen erittäin hyvin myös ilmenneitä uusia variantteja kohtaan. Vielä 20 vuotta sitten olisimme oletettavasti menettänee miljoonia ihmishenkiä enemmän (tällä erää kuolleita on globaalisti yli 4,3 miljoonaa).

Koronasta on tulossa rokottamattomien tauti, osalle tappava sellainen. Mitä heikommassa kunnossa tai vanhempi yksilö on, sitä suurempi riski. Taudilta eivät ole kuitenkaan suojassa nuoretkaan, vaan tällä erää Suomessakin tauti pörrää alle 30-vuotiaiden joukossa rokotekattavuuden ollessa siellä vielä heikoin. Yhdysvalloissa on tällä hetkellä sairaalassa 1900 lasta koronaan liittyvien komplikaatioiden takia.

Pitkittynyt tautiversio voi aiheuttaa ikävää oloa kuukausiksi tai jopa vammauttaa pysyvästi. Ei kuulosta omaan korvaan mukavalta; enkä ole kiinnostunut kokeilemaan onneani taudin kanssa.

Yle julkaisi pidemmän artikkelin taudin leviämisen nykytilanteesta ja se oli lukemisen arvoinen. Ikävimpiä asioita tässä poikkeusajassa ovat olleet salaliittojen, dis- ja misinformaation levittäjät. Koronaviruksesta, sen leviämisestä ja rokotteista on levitetty mitä villeimpiä, mutta täysin paikkaansa pitämättömiä juttuja. Se on aina harmi, että tällaiseen joku harhautuu mukaan ja huonoimmassa tapauksessa menettää jopa henkensä. Fake news on ajan henki ja näyttää siltä, ettemme siitä hetkessä eroon pääse.

Itselleni toinen rokotuskerta on tulossa parin viikon päästä ja sen jälkeen uskallan hieman huokaista helpotuksesta. Ihmiskunta voittaa tämänkin ongelman. Sen jälkeen voimme siirtyä seuraavan pariin.

Lisää uusi kommentti