Trump

22. tammikuuta 2021 - 15.17
Kuva
Trump-posteri [kuvituskuva, kuvaaja Annie Spratt]

Neljä rähinän vuotta ovat nyt vihdoin takana. Korona oli tässä mielessä onni, sillä Trump oli jo menossa vahvasti kohti toista kautta, mutta koronan vähättely antoi Bidenille etulyöntiaseman, joka vei lopulta demokraatin voittoon.

Trumpin vuosi on alkanut huonosti. Tuli lähtö Valkoisesta talosta, Twitter ja Facebook heittivät hänet ulos alustoiltaan, sittemmin muun muassa Deutsche Bank ilmoitti vetäytyvänsä Trumpin rahoittamisesta eikä myöskään golfin PGA-arvoturnausta tulla pelaamaan Trumpin omistamalla viheriöllä. Lopulta myös Kiina ilmoitti, ettei Trumpin yhteisöllä ole mitään asiaa tulla tekemään bisneksiä Kiinaan.

Tähän sopii pari ihan hyvää suomalaista sanontaa, kuten niin metsä vastaa kuin sinne huutaa ja sitä saa mitä tilaa. Kun on puolen vuosikymmentä haukkunut ja solvannut muita, kaivanut maata luottamuksen ilmapiirin alta, lietsonut vihaa sekä vähät välittänyt faktoista, ovat monet instituutiot saaneet Trumpista tarpeekseen.

Pari on kuitenkin jäljellä. Konservatiivikristityt pitävät Trumpia edelleen lähes messiaana ja salaliittoteorioiden varaan elämäänsä rakentaneet uskovat hänen edelleen olevan presidentti tai palaavaan Valkoiseen taloon huhtikuussa – tai jotain muuta yhtä sekavaa.

Trumpin kausi oli hyvin mollivoittoinen: suhteiden hankaloittamista EU:n kanssa, Yhdysvaltojen irrottaminen Pariisin ilmastosopimuksesta ja WHO:sta sekä kinastelua Kiinan ja Pohjois-Korean kanssa. Tästä huolimatta kaudelle mahtui myös pari hyvin mullistavaa asiaa.

Ensinnäkin Trump eriytti Yhdysvalloille avaruusvoimat (Space Force) ilmavoimista, mikä käytännössä mahdollistaa sen, että avaruudessa toimitaan oman logon alla. Yhdysvallat on nyt ensimmäinen valtio, jolla on dedikoidut avaruusvoimat. Oletettavasti Kiina ja Venäjä seuraavat perässä. On myös mielenkiintoista nähdä ottaako avaruusvoimat käyttöönsä SpaceX:n tulevan Starship-aluksen. Avaruuden aseistaminen ei periaatteessa ole hyvä asia, mutta näen siellä mieluummin yhdysvaltalaista hallintaa kuin venäläistä tai kiinalaista.

Toinen merkittävä asia on Israelin luomat historialliset diplomaattisuhteet Arabiemiraattien ja Bahrain kanssa. Trumpin hallinnolla on ollut tässä sormensa pelissä, sillä Yhdysvallat on luvannut valtavat kasat uusia aseita Lähi-itään – sekä arabimaille että Israelille. Jää tulevaisuuden näytettäväksi oliko tämä hyvä ratkaisu vai joudummeko katselemaan sotaa, jossa yhdysvaltalaisaseilla pistetään porukkaa kylmäks.

Kaiken kaikkiaan olen erittäin onnellinen, ettei Trump ole enää Yhdysvaltojen johdossa. Historian huonoimpia presidenttejä. Bidenillä on paljon työtä kansakunnan eheyttämisessä, eikä työ tule todellakaan valmiiksi neljässä vuodessa. Ehkä Harris jatkaa sitä? Toivon myös, että Eurooppa otti opikseen näistä neljästä vuodesta, eikä päästä äärioikeistoaan ja/tai populistejaan vallankahvaan.

Lisää uusi kommentti