Eläimetöntä menoa

4. marraskuuta 2022 - 21.38
Kuva
Vegeburgeri

Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) ilmastoverkosto linjasi, että kaikilla kampuksilla on siirryttävä vegaaniseen opiskelijaruokailuun. Oletan, että Kärnällä meni poropihvi väärään kurkkuun ja kepulla muutenkin turvetta sieraimeen.

Mutta tätä on nykyisyys. Lihantuotanto on niin valtava kasvihuonepäästöjen lähde, että siitä tullaan leikkaamaan tulevina vuosina ja reilusti. Palaan jälleen siihen, että olen jo vuosia todennut, ettei lihantuotanto ole enää nykypäivänä riskitöntä bisnestä. Kun maataloustukiin ruvetaan lisäämään käänteisiä päästökertoimia, ajautuvat sikalat ja nautatilat ensimmäisinä vaikeuksiin. Turha siinä vaiheessa on enää itkeä ja haikailla takaisin 1900-luvulle. Mennyt aika ei palaa.

Minua kuitenkin edelleen harmittaa niiden karjankasvattajien puolesta, jotka haluavat työntää päänsä pensaaseen ja kieltää työnsä tuottamat päästöt ja osallisuutensa luontokatoon. Itseni on hyvin vaikea nähdä, että enää vuosikymmenen vaihteessa nykyisenkaltaista lihantuotantoa katseltaisiin tekemättä asialle mitään.

Mikäli SYL:n linjaus tuottaa tulosta kampuksilla ympäri Suomen, poistuu markkinoilta satojatuhansia päivittäisiä liha-annoksia. Jo tämä ajaa useita karjatiloja konkurssiin. Muutoshan on jo alkanut UniCafen luovuttua naudanlihasta vuonna 2020

Suunta on selvä, eikä tuuliturbiineja vastaan taistelu tuota kuin tappion taistelijalle.
 

Lisää uusi kommentti