Teslailua

29. heinäkuuta 2022 - 15.49
Kuva
Felix säätää Teslaa

Löysin GoMore.fi-autonvuokrauspalvelun viime viikolla. Ensin kuulin puolittaisen radiomainoksen tai näin kuvan netissä ja tämän jälkeen vielä ratikkapysäkillä oli mainos. Palvelussa kuka vain voi vuokrata omaa autoaan muiden käyttöön ja koska viikonloppuna on tarkoitus pyörähtää Kouvolassa koko perheen kera, ajattelin kokeilla palvelua välittömästi. Autojen hinnat tuntuivat olevan huomattavasti edullisempia kuin vuokrafirmoista haettuna, joten palvelu kiinnosti entistä enemmän. Vielä, kun listalla oli Tesloja, olin myyty. Ei muuta kuin rekisteröitymään palveluun ja Teslaa alle.

Valikoimassa oli halutuille päiville pari Model S:ää ja nappasin niistä toisen. Model 3:akin näyttää olevan tarjolla, mutta juuri silloin niitä ei listassa näkynyt. Myös muita sähkö- ja polttomoottorisia autoja oli aivan tarpeeksi. Model S oli listan kallein, mutta sen hinta oli silti luokkaa kolmasosa siitä, mitä Europcarin kanssa joutuisi pulittamaan jostain vastaavan kokoisesta Audista – ja siihen tulisi tietysti bensat päälle (Teslaa ei ollut Europcarin listalla).

Eihän siinä sitten muuta kuin sunnuntaiaamuna auton hakuun. Ajoin fillarilla muutaman kilsan ja nappasin Teslan käyttöön. Auton omistajaa en koskaan tavannut, vaan auton sai haltuun vain puhelinta täppäilemällä.

Akku oli täyteen ladattu, joten pystyimme suoraan ajamaan Kouvolaan niin, että kohteessa akusta oli käytetty hieman yli puolet. Aino haki muutaman geokätkön matkalla ja pysähdyimme myös Tuuloksessa lounaalle. Sitten rippijuhlat pakettiin ja yöksi Kuusankoskelle hotelli Sommeloon – lol. Alla oleva kuva kertoo hotellista kaiken, mitä siitä haluan sanoa. 90-luvulla meno oli hieman erilainen, mutta rakennukselle ei ole sen koommin mitään tehtykään.

Hotelli Sommelo
Hotelli Sommelo – sisusta ei merkittävästi eronnut ulkopinnoista.

Seuraavana päivänä ajelimme ensimmäiseksi lataamaan akkua hieman. Tornionmäen ABC:n latausasema antoi 150kW sisään ja puolessa tunnissa akku oli nostettu 85 prosenttiin. Siinä ajassa Aino kerkesi käydä kaupassa ja apteekissa. Itse leikin juniorin kanssa Teslan peleillä ja sävellysohjelmalla. Tämän jälkeen jatkoimme matkaa ja sukuloimme ympäri Kouvostoliittoa.

Lehmiä pellolla
Felixiä vähän jännitti lehmät pellolla. Kissat ja lampaat olivat paljon mukavampia.

Illalla suuntasimme takaisin Tampereelle. Tarkoitukseni oli palauttaa auto niin, että siinä oli vielä 20% akkua jäljellä, vaikka omistaja sanoikin, että sen saa ajaa vaikka aivan tyhjäksi. GoMoren teksteissä mainittiin kuitenkin 20 prosentin raja, joten menin sillä. Auto oli vuokrattu 23.45 asti ja sen sai palauttaa vartin myöhässä ilman sanktioita. Kaikesta kommelluksesta johtuen olimme lataamassa akkua taas samalla ABC:llä yhdeksän aikaan illalla. Laitoin auton lataukseen ja kävin hakemassa Nipan grillillä munahampurilaisen ja puolen litran Pommacin. Tullessani takaisin autossa oli 75% latinkia, mikä riitti kotimatkalle varsin hyvin ja jätti vielä muutaman prosenttiyksikön pelivaraa mainitsemaani 20% palautukseen.

Sähköä siis riitti, mutta aikaa ei. Navigaattori tarjosi kotiutumisajaksi 23.51 ja tästä menisi vielä jokunen minuutti palauttaa auto. Aikaa ei siis ollut suoranaisesti hukattavaksi. Ennen Lahtea oli siltatyömaa, jossa oli vain yksi kaista käytössä. Pääsimme kuitenkin ajamaan tästä läpi juuri valon vaihtuessa punaiseksi ja aika-arviosta tipahti välittömästi 3 minuuttia pois. Kotona olimme lopulta noin 23.46. Tavarat sekä lopulta nukahtanut lapsi ulos autosta ja palauttamaan menopeliä. Löin hyrysysyn parkkiin 23.54 ja aloitin seuraavalla minuutilla puhelimella auton palautusprosessin. Siihen kuului auton kuvaaminen joka suunnasta ja ruksiminen, ettei kolhuja ollut tullut ja että omat tavarat oli poistettu autosta jne. Näissä meni pari minuuttia, jonka jälkeen rupesin kaivamaan patteria pois auton avaimista, jotta saisin Teslan lukkoon. En kuitenkaan patteria saanut irti ja kello pamahti puoliyön siinä pusatessani, joten tein ratkaisun ja löin auton säppiin ja piilotin avaimen muualle pihalle. Sanktiota ei tullut.

Sitten tulikin reissun ehdottomasti suurin pettymys. Avasin grilliltä ostamani burgerin ja söin sen ennen kuin lähdin polkemaan takaisin koti, mutta burgerihan oli aivan meh. Tuen grillin valmisteisiin tottuneena Nipan vastine oli kuin olisi Hesessä käynyt. Ei jatkoon.

Ajoin siis kahteen päivään n. 550km ja sähköä latasimme 16,56 euron edestä; en valita. Reissu oli varsin onnistunut ja Gomoren palvelua voin suositella täysin varauksetta. Seuraavalle reissulle (ensi vuonna?) alle sitten jokin toinen (ja hieman halvempi) sähköauto.

Teslan (ja sähköautoilun) kehitystä voisin vielä kommentoida parilla lauseella. Nykypäivän laturit pukkaaa niin paljon sähköä sisään, ettei latauksessa kauaa kestä. Kauppareissun aikana biili on kerännyt akut täyteen ja matka jatkuu taas. Samoin latauspaikkojen määrä on jo nyt riittävä autoiluun ja määrä kasvaa tietysti koko ajan sähköautojenkin määrän kasvaessa.

Musk on jo vuosia lupaillut itseajavien Teslojen olevan aivan nurkan takana. No, eivät ole. Nyt adaptiiviselle vakkarille tuottivat vaikeuksia sillat, tunnelit ja etukameroihin osuva auringonpaiste. Ensimmäiset kaksi aiheuttivat turhia jarrutuksia ja viimeisin otti vakkarin pois käytöstä. Näitä lukuunottamatta se pelasi kyllä hyvin...

Olen edelleen sitä mieltä, että itseajavat autot ovat tulossa ja vuosikymmenen loppupuolella niitä on käytössä jo siellä sun täällä (onhan niitä nytkin liikenteessä), mutten kyllä ole ollenkaan varma, että ensimmäiset "toimivat" biilit tulevat Teslan tuotanlinjoilta. Ehkä olen väärässä.

Oli miten oli, GoMore on toimiva palvelu, reissu sujui hyvin ja sähköllä ajaminen on rattoisaa ja tällä erää myös varsin edullista verrattuna polttomoottoriin.

Lisää uusi kommentti