Uutisia ruokapuolelta

4. helmikuuta 2023 - 22.01
Kuva
Muu vegeleikkele biif

Lidl ilmoitti tähtäävänsä siihen, että myymälöissä tuetaan ihmisiä syömään planetaarisen ruokavalion mukaisesti – eli niin, että planeettamme kestää kasassa meidän ihmisten kanssa. Käytännössä tämä siis tarkoittaa enemmän kasviksia ja kasvisproteiinia sekä vähemmän lihaa. Uutinen on merkittävä, sillä kaupoilla on paljon valtaa siinä, mitä me syömme. Lidlin ajatus tarjota enemmän kasviksia ja vähemmän lihaa on erinomainen, niin ihmisen, eläinten, kuin planeettamme kannalta.

Kesko ja S-ryhmä seuraavat jossain vaiheessa perässä. Tällä erää Citymarketeista löytyy parhaat kasvisproteenivalikoimat, mutta S-ryhmä on kirinyt kyllä kovasti kiinni ja Lidlin päätös vaihtaa isommalle vaihteelle ei ainakaan vähennä kilpailua. Ja mitä enemmän kilpailua ja kysyntää, sitä enemmän tarjontaa ja hintojen laskua. Jo nyt vegehyllyt valtaavat metrikaupalla tilaa marketeista.

Taannoin Meeat toi markkinoille MUU Roast Biif -leikkeleet. Aivan mahtavia! Olen kaivannut leivälle jotain leikkelettä ja nämä ovat parempia kuin lihasta valmistetut esikuvansa, mutta ilman lihan ongelmia. Meeat ilmeisesti lisensoi Plantagustolta vegelihatekniikkaa käyttöönsä ja rupesi valmistamaan mahtavia leikkeleitä. Toimiva ratkaisu!

Maailma muuttuu ja sanon jälleen kerran, ettei lihantuotanto ole enää 2020-luvulla bisnes, johon kannattaa panostaa. Tällä erää Kepun ja MTK:n tulisi kuumeisesti rakentaa strategiaa kuinka lihantuottajia tuetaan siirtymässä kohti hiilineutraalia ruuan tuotantoa. Vihreiltä tällainen jo löytyy. Eläintuotannon radikaalin vähentämisen ei tule ajaa tuottajia ahdinkoon, vaan tulee tarjota heille luonnollinen siirtymä kohti ilmastoystävällistä tuotantoa.

Ei jäädä tuleen seisomaan, vaan mennään eteenpäin ja mukaudutaan tarpeiden ja kysynnän muuttuessa. Tulevaisuudes ei odota.

Lisää uusi kommentti